Kennishuis “Rangeer”

In Enschede ligt aan de Hermandad een leeg onbenut plein op de route tussen de oude bibliotheek en “de Maere”; de nieuwe locatie van de bibliotheek. Op dit plein staan 36 bomen in een grid van 4 x 8, met tussen ruimtes van 7 meter. Door of ondanks dit stijve grid wordt het plein nauwelijks gebruikt en maakt een kille indruk.

Tegenwoordig zijn gebouwen zo goed geïsoleerd dat er meer energie wordt verbruikt om een gebouw te koelen dan om te verwarmen. Met dit uitgangspunt willen we een beweegbaar gebouw maken, wat in de zomer in de schaduw kan staan en in de winter in de zon geschoven kan worden.

Ons concept is om het Kennishuis in een aantal kassen met een breedte van 5 meter onder te brengen. De kassen staan op rails en kunnen zo bewegen. Als wagons.

Het grid aan de Hermandad leent zich hier uitstekend voor. Op de 3 ruimtes tussen de bomen worden spoorrails aangelegt met daarop de kassen. In deze kassen komen de ruimtes voor het Kennishuis. Denk hierbij aan een leeszaal, computerruimte, vergader en ontmoetingsplek, en uiteraard een facilitair stuk wat niet kan bewegen.

Sommige kassen staan permanent onder het bladerdak, zoals de leeszaal en andere kunnen naar gelang temperatuur en daglicht in of juist uit de zon worden gezet. Hiermee is een aanzienlijke energie besparing mogelijk. Al naar gelang gebruiksintensiteit kunnen er later ook kassen bij worden geplaatst.

De Hermandad is zichtbaar van het station Enschede. Parallel aan de hermandad liep vroeger een spoorlijn van het traject Enschede-Ahaus. (over Buurse en met een aftakking naar Boekelo)

Pagina's kennishuis van Presentatie-1

Pagina's kennishuis van Presentatie-2

Pagina's kennishuis van Presentatie-4

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kennishuis concept2.dwg

Kennishuis concept2.dwg

Kennishuis concept.dwg

Advertenties
%d bloggers liken dit: